Mit?

Kedves Fiatal Barátaink!

Köszönjük, hogy érdeklődtök a Leleményes hőseink program iránt! A kezdeményezést a Nemzeti Művelődési Intézet indította útjára. A program célja, hogy cselekvésre buzdítsa a fiatalokból álló közösségeket, és azok erejét láthatóvá tegye a települések számára.

A program nevében szereplő „Leleményes hőseink” olyan személyek, akiket többnyire csak szűkebb körben tisztelnek „hősként” – most még. A Ti segítségetekkel ugyanis mások is megismerhetik ezeket a nagyszerű embereket! Minden településnek megvannak a maga hősei, akik tehetségüket, leleményességüket a közösség javára fordították: kézművesek, gazdálkodók, tanítók, művészek, és mások, akik értéket hoztak létre vagy jó példával jártak elöl. Ezekre a helyi hősökre ma is büszkék az adott településen élők.
Fogjatok össze, találjátok meg és mutassátok be őket! Ismerjétek meg az ötlettől az eredményig tartó útjuk minden szépségét és nehézségét! Találjatok ki Ti is egy saját tervet, ami közelebb hozza egymáshoz a településetek lakóit! Legyen nektek is egy közösségi projektetek, és váljatok Ti is helyi hőssé a választott példakép nyomán!

A Leleményes hőseink programon három fiatalból (10-18 év közötti általános vagy középiskolás diákból), valamint egy felnőttből álló társulások vehetnek részt. A programon való részvételhez a honlapon kell regisztrálnotok.

Munkátokhoz sokszínű megyei felkészítő alkalommal és tanácsadással nyújtunk segítséget. A program végén megyénként a legjobbnak ítélt középiskolás és általános iskolás kezdeményezések megvalósításához a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai segítséget nyújt.
Sőt, hogy minden zökkenőmentesen menjen, a kiválasztott projektek stábjai egy olyan tréningen vehetnek részt, ahol további ötleteket kaphatnak az általuk kitalált kezdeményezések megvalósításához!

Készen álltok a kihívásra?

Szeretnétek a közösség motorjai lenni?

Akkor a következőket kell tennetek:

1. Jelentkezzetek és menjetek el a megyei találkozóra!
2. Regisztráljatok a honlapon a közösségetekkel!
3. Keressétek meg lakóhelyetek „leleményes hősét”: olyan aktív cselekvő embert, aki példaértékű kezdeményezést vitt véghez a helyi közösség érdekében. Tudjatok meg róla minél több információt és beszéljétek meg, mit tanulhattok tőle!
4. Mutassátok be választott példaképeteket a honlapon!
5. Készítsetek kortársaitok bevonásával helyzetelemzést, melyből kiderülhet, hogy mire van szüksége a településen élő fiataloknak. Vitassátok meg!
6. A felmért igényeket szem előtt tartva dolgozzatok ki egy közösségi projektet, és ha lehet, valósítsátok is meg azt!
7. Minél kreatívabb módon mutassátok be projekteteket a Leleményes hőseink honlapon: www.lelemenyeshoseink.hu

Fontosabb időpontok:
• Megyei találkozók – 2014. november 10. és november 30. között; a pontos információk a honlapon olvashatók.
• Projektek és projektötletek kidolgozása, valamint feltöltése a honlapra: legkésőbb 2015. február 15.
• Országos találkozó a legígéretesebb projektek gazdáival: 2015. februárjában


A Nemzeti Művelődési Intézetben Aszódi Nándor foglalkozik a Leleményes hőseink programmal. Bármilyen kéréssel, kérdéssel őt keressétek a következő elérhetőségeken:

E-mail: info@lelemenyeshoseink.hu  
Telefon: 06-1/225-6024
www.facebook.com/nemzetimuvelodesiintezet 
www.lelemenyeshoseink.hu

Facebook közösség