Projekttervezésbe kóstoltak a fiatalok a megyei találkozókon
2014. december 12. 14:31

Projekttervezésbe kóstoltak a fiatalok a megyei találkozókon

Közel ezer fiatal és közreműködő vett részt a Nemzeti Művelődési Intézet „Leleményes hőseink” című országos ifjúsági közösségi program előkészítő szakaszában rendezett megyei találkozókon.

A fiatalok közösségeit helyi kezdeményezések elindítására és példaképek felkutatására buzdító program részeként az ország mind a tizenkilenc megyéjében felkészítő találkozókat tartottak a sikeres részvétel, valamint annak érdekében, hogy a fiatalok átgondoltan, tudatosan cselekedjenek közösségi elképzeléseik megvalósításakor.


A tréning módszerrel folytatott megyei találkozókon a „Leleményes hősök” program érdeklődő részvevői betekintést nyertek az országos kezdeményezés szellemiségébe, megismerkedtek az önkéntesség folyamataival, elsajátíthatták a projekttervezés alapjait. A gyakorlati feladatok során konkrét mikroprojektet terveztek meg és mutattak be az általános- és középiskolás fiatalokból álló stábok. A találkozókra sokan már konkrét programot is „hoztak”, nekik a Nemzeti Művelődési Intézet szakemberei egészen kézzelfogható tanácsokat tudtak adni; mások a tréning alatt nyertek ihletet a felmerült ötletekből.


A megyék frekventált településein rendezett találkozók főleg a megyeszékhelyeken, valamint a környező településeken élő fiatalokat vonzották, de például Békés megyének egészen távoli kistelepüléséről is elutaztak ismereteiket gyarapítani a közösségi cselekvésre kész diákok.
A megyei találkozókkal a „Leleményes hőseink” országos program előkészítő szakasza lezárult, de a kezdeményezéshez változatlanul csatlakozhatnak olyan fiatalok közösségei, akik a településükön egy közösséget erősítő kezdeményezést szeretnének véghezvinni egy választott példakép – helyi hős – nyomán.


A „Leleményes hőseink” program egyetlen határideje a helyi hőst, valamint a tervezett projektet bemutató pályázatnak honlapra való feltöltésére vonatkozik: ezzel 2015. február 15-ig kell elkészülni.

A programról bővebb információ a www.lelemenyeshoseink.hu  honlapon olvasható.

Az ifjúsági közösségek által bemutatott projektek és projekt-tervek közül a Nemzeti Művelődési Intézet a legértékesebbnek ítélt munkák megvalósítását vagy folytatását szakmailag támogatja – e projektek stábjai nyernek meghívást a február végi országos bemutatóra. Megyénként egy középiskolás, valamint egy általános iskolás csoport kezdeményezését karolja fel a Művelődési Intézet.
Galériánkban a megyei találkozók legjobb pillanataiból közlünk egy válogatást.Facebook közösség