Kelet-Magyarországon jártak a „leleményes hősök”
2015. június 24. 17:38

Kelet-Magyarországon jártak a „leleményes hősök”
Június 19-től 21-éig háromnapos országjáró kiránduláson vettek részt a Leleményes Hőseink program győztes közösségei. A háromnapos tanulmányút – úgynevezett látóút – célja az volt, hogy a fiatalok megismerjék a hazai jó gyakorlatokat, érdekes kezdeményezéseket a közösségfejlesztés, ifjúsági munka, önkéntesség és közösségi művelődés területéről.
Az ismerkedést követően az első megálló Eger volt, ahol a helyi Ifi Pont és a Városi Diáktanács tagjai látták vendégül az országjáró csapatot. A lelkes fiatalokból álló vendéglátók bemutatták a nemrég nyílt találkozóhelyüket, melynek éppen festésén és díszítésén dolgoztak. A Városi Diáktanács tagjai saját példájukon keresztül bizonyították, hogy az ifjúsági munka folytonosságának fenntartásához gondoskodni kell az utánpótlásról. Eger második és egyben utolsó állomása a Magyar Speciális Művelődési Műhely Egyesület volt, ahol speciális módszerek alkalmazásával foglalkoznak a művészetekre nyitott, értelmi fogyatékkal élő emberekkel. Számukra a zene, a képzőművészet, a táncművészet és a színjátszás nemcsak szabadidős elfoglaltság, hanem az önmegvalósítás és önkifejezés nagyon fontos eszköze.Heves megye után az ifjúsági kirándulás következő állomása a Hajdú-Bihar megyei Balmazújváros volt, ahol a BAKI Egyesület munkájába pillanthattak be a pályázó fiatalok. A civil szervezet üzemeltetésében álló Ifjúsági Ház folyamatos anyagi nehézségek ellenére eredményes munkát tud felmutatni a fiatal felnőtt korosztály körében. A tanácsadó és egyéb hagyományosnak tekinthető ifjúsági tevékenységek mellett (ping-pong, darts, társasjáték) kulturált szabadidő-eltöltési és szórakozási lehetőséget is kínálnak (zenés-táncos estek, koncertek). Az ifjúsági házban a látogatók ottléte alatt is élet volt: fiatal felnőttek egy csoportja szervezett magának közösségi programot ─ örömteli volt látni, hogy a fiatalok mennyire sajátjuknak érzik a helyet.A BAKI Ifjúsági Ház után Debrecenbe utazott a csoport, ahol a Más-Mozaik Szociokulturális Egyesület által üzemeltetett Rock Suli tevékenységéből kaptak ízelítőt. A Rock Suli a látóutas fiatalok egyik legkedveltebb helye volt, köszönhetően annak, hogy a fiatalok többsége szereti a könnyűzenét, s úgy érezték, hogy maguk is szívesen tanulnának ebben az iskolában. A Rock Suli közel 350 fiatal számára kínál zenetanulási és zenélési lehetőséget a könnyűzenei műfajban: tevékenységük sokáig egyedülálló volt az országban a szabadidő eltöltésére irányuló lehetőségek között.

Az utazással és élményekkel tarkított kirándulás fáradalmait hajdúszoboszlói szállásukon pihenték ki a fiatalok a napértékelő beszélgetés után.
A tanulmányút második napján verőfényes napsütés kísérte a „látóutasokat” Nagyrábéra, ahol a Barangoló Ifjúsági és Kulturális Egyesület (BIKE) mutatta be sokszínű tevékenységét.

A közösségi helyszínen a csapat ottléte alatt települési ping-pong verseny zajlott, amelyen a nagyközség apraja-nagyja versenybe szállt a győzelemért. Az egyesület szorosan együttműködik a helyi művelődési házzal, mely a programjaik számára gyakorta biztosít helyszínt. Az újrafeldolgozás jegyében sajátos technikával papírból készítenek asztali és fali díszeket és használati tárgyakat. Az alkotások annyira népszerűek, hogy az ország távolabbi pontjairól is rendszeresen kapnak megrendeléseket, de a helyi rendezvények ajándéktárgyai is gyakorta ezek közül a képzőművészeti alkotások közül kerülnek ki.

Az utazás Békés megyei állomásán, Kondoroson a helyi egyházközség által biztosított épület ad otthont a faluban szerveződő aktív fiataloknak. A hely és a fiatalok lelkesedése inspirálóan hatott a kirándulás résztvevőire, hiszen megtapasztalhatták, hogy ha lehetőséget és teret kapnak, akkor viszonylag kevés támogatással is jelentős eredményeket érhetnek el, s maguk is motorjai lehetnek a helyi közösségi életnek.Orosházán a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat elnöke és a város alkalmazásában álló ifjúságsegítők várták a Nemzeti Művelődési Intézet látóútjának résztvevőit. Rövid bemutatkozásuk igazolta, hogy az önkormányzat anyagi támogatása pezsgő ifjúsági, közösségi életet eredményez. Az orosházi fiatalok a bemutatkozásuk mellett komoly érdeklődést mutattak a látóút és az azt megelőző Leleményes Hőseink program iránt is.

A nap utolsó állomása Szeged volt, ahol a Szegedi Ifjúsági Házat látogatták meg az utazók. A szegedi ifjúsági kezdeményezés szorosan összefonódott a kulturális közfoglalkoztatási programmal, munkájukat az önkormányzat támogatásával működő szervezet főállású szakembere koordinálta. A kreatív és fiatalos társaság vonzó városi programokkal és rendszeres foglalkozásokkal várja az egyre növekvő számban odalátogató fiatalokat. Az Ifjúsági Ház médiaműhelyében a rádió és televízió világa iránt érdeklődő fiatalok a gyakorlatban is kipróbálhatják magukat, miközben a szakma alapjait is elsajátítják. Munkájukat gyakorló médiaszakemberek segítik.

A hazautazást a kecskeméti HELPI látogatása tette emlékezetessé. Az ifjúsági irodahálózatban a városi szintű ifjúsági programok mellett rendszeresen tartanak foglalkozásokat és ifjúsági szakemberek részvételével zajló képzéseket. Jelenleg az Európa Ifjúsági Fővárosa megtisztelő címért küzdenek, mely Kecskemét mellett egész Magyarország jó hírét öregbítené.

Az utazás utolsó estéjén a résztvevők felejthetetlen élményekkel és a közösen eltöltött időre emlékeztető Leleményes Hőseink pólóval gazdagabban tértek haza az ország számos szegletébe.

A Leleményes Hőseink projekt második látóútja Nyugat-Magyarországra vezet majd június 25-27-e között, ahol a fiatalok többek között a tatabányai Peron Music Alapítvány, a balatonboglári Helyi Érték Egyesület, valamint a pécsi PEPITA közösségi színtér és a Tett-Hely Ifjúsági Egyesület munkáját ismerhetik meg.Facebook közösség