Módszertani tréningen vettek részt a Leleményes Hőseink projekt közösségei
2015. július 14. 08:44

Módszertani tréningen vettek részt a Leleményes Hőseink projekt közösségei
A nyugat- illetve kelet-magyarországi Látóutat követően a Leleményes Hőseink országos ifjúsági program újabb mérföldkőhöz érkezett. A bíráló bizottság által kiválasztott, legjobb kezdeményezéseket benyújtó közösségek egy ifjúsági projekt megvalósítását támogató tréningen vehettek rész, melynek helyszíne a Lakiteleki Népfőiskola volt.
A háromnapos tábort június 29-én Kiss Gábor Boldizsár, a Nemzeti Művelődési Intézet Kiemelt Programok Főosztályának főosztályvezetője nyitotta meg. Felvezetőjében ismertette a Nemzeti Művelődési Intézet működését, majd a fiatalokat az aktív részvételre, illetve a kezdeményezéseik későbbi megvalósítására buzdította. A köszöntést és a hasznos tudnivalókat követően megkezdődött a szakmai munka. A szervezők, a trénerek, a felnőtt segítők és a fiatalok első lépésben szerződést kötöttek, lefektetve az előttük álló három nap „játékszabályait”.
Az ismerkedést és az aktivizálást követően, a fiatalok belemerültek a „saját” projekt fogalmának meghatározásába, majd megtudhatták, hogy a szakemberek hogyan vélekednek a témáról. A programelem, a projekt, illetve a program fogalmainak biztos tudásának birtokában egyszerű hétköznapi példa segítségével (mint a paprikás krumpli elkészítése) vették végig a fiatalok a projektszakaszokat a kezdeményezéstől a megvalósításon át egészen a projekt értékeléséig és az ünneplésig. Az estét közösség- és kompetenciafejlesztő játékokkal tölthették a résztvevők.
Másnap reggel a kengyeli Ifjúsági Klub létrejöttének tapasztalatait ismerhették meg a fiatalok. A klub kezdeményezői és aktív tagjai képekkel gazdagon illusztrált prezentáció segítségével mutatták be a településen működő ifjúsági munkát, majd arra buzdították a jelenlévőket, hogy saját kezdeményezéseikkel ne rekedjenek meg az ötlet szintjén, hanem más ifjúsági kezdeményezések tapasztalatait figyelembe véve próbálják megvalósítani azt. Az előadást aktivizáló gyakorlatok követték, majd új lendülettel folytatódott a projektmenedzsment blokk, ahol a trénerek közösségi játékokkal és feladatokkal modellezték a projektszakaszok egyes fázisait.
A kimerítő munka után a közösségek tagjai megismerhették a Népfőiskolához közeli Holt-Tisza élővilágát egy közeli tanösvényen tett túrázással. A tréning harmadik napja szekciókban folytatott műhelymunkával kezdődött. A felnőtt segítőket Borda Balázs ifjúsági szakember készítette fel a kezdeményezések megvalósítására: szó esett a forrásteremtésről, hazai és nemzetközi jó példákról, illetve csapat- és közösségépítő technikákról is. A fiatalok munkáját Gulyás Barnabás, a GYIÖT elnöke koordinálta. Iránymutatásával készítették el a fiatalok a saját kezdeményezésük megvalósításának ütemezését egy egyszerűsített Gantt-diagram segítségével. A teendők felvázolása után a csapatok a költségtervezés rejtelmeibe is betekinthettek. A háromnapos tréning befejezéseként a résztvevők megvitatták a tapasztalatokat, majd a fiatalok plenáris előadás keretében prezentálták az általuk készített előrehaladási terveket.
A zárszavakat és az ebédet követően a díjazott közösségek hazatértek, hogy immár tapasztalatokkal, elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában kezdhessenek neki az ifjúsági projektötletek megvalósításának.
 Facebook közösség