Megjárták Nyugat-Magyarországot a hőskeresők
2015. július 13. 14:46

Megjárták Nyugat-Magyarországot a hőskeresők
Június 25. és 27. között nyugat-magyarországi jó példák, értékes közösségi kezdeményezések nyomába eredtek a Leleményes Hőseink programban jól szerepelt ifjúsági közösségek tagjai a Nemzeti Művelődési Intézet indította Látóúton. Az egyedülálló tanulmányi kirándulás során az ország különböző pontjairól érkező, közösségi cselekvés iránt nyitott fiatalok többek között a tatabányai Peron Music Alapítvány, a balatonboglári Helyi Érték Egyesület, valamint a pécsi PEPITA közösségi színtér és a Tett-Hely Ifjúsági Egyesület munkáját ismerhették meg.
Az első nap során Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém és Somogy megye ifjúsági szakemberei látták vendégül az érdeklődő közösséget. Tatabányán a fiatalok tehetséggondozásában kiemelkedő eredményeket elérő Peron Music Alapítvány vezette be a kulisszák mögé a részvevőket. Elmesélték tapasztalataikat a rangos amatőr könnyűzenei tehetségkutató, az idén már huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Peronmusic Tehetségkutató Fesztiválról, melynek székelyföldi testvérrendezvénye is van. A tehetséggondozás mellett az Alapítvány egyéni és közösségi kompetencia fejlesztést is végez, kiemelten a tánc, a zene és képzőművészetek területén: tehetséggondozó műhelyek, táborok, programok is szerepelnek a repertoárjukon.
 
Székesfehérváron a Kaptár Ifjúsági és Prevenciós Irodát működtető Sziti Szociális Egyesület fogadta a csoportot. A fiatalokat, leginkább diákokat érintő jogi, pályaorientációs, munkaügyi, személyiségfejlesztő, szervezetépítő, önkéntességre érzékenyítő munkát végeznek számos interaktív program megvalósításával. A tudatos életvezetésre és médiafogyasztásra nevelés különösen fontos és izgalmas területe az iroda munkájának: előbbit többek között a Szociopoly című játékkal, utóbbit a helyi rádióban is bemutatott MeDiák programmal is népszerűsítik.
 
Várpalotán a Thury-várban működő Ifjúsági Házban az Erasmus+ és az Eurodesk programok által kínált, európai mobilitást növelő lehetőségekkel ismerkedhettek meg a fiatalok. Különböző ifjúsági cserékről, ösztöndíjakról nyújtottak tájékoztatást az itt dolgozó szakemberek – bemutatva a jelenleg futó „Fűben-fában Európa” és a készülő „Táncolj velünk együtt” nemzetközi programjukat is.
Az első nap utolsó állomása a Veszprémi Ifjúsági Ház volt, ahol a Lélektér Alapítvány és a Várfok Alapítvány tartott bemutatót. Az Ifjúsági Házban folyó munka nagyban épít az önkéntességre és a külföldi kapcsolatokra, s nem ritkán a Balaton-partjára is kitelepülnek a célcsoport jobb elérése érdekében.
A tartalmas napot a siófoki szálláson pihenhették ki a fiatalok, majd másnap ismét útra keltek: első programként Balatonbogláron a „Helyiérték” Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesülete munkájába pillanthattak bele. Az egyesület egy ifjúsági, zenei klubból fejlődött ki, és ma már rendezvényeiket akár 70-100 fős önkéntes-stáb is segíti. Legismertebb, népszerű programjuk a koreográfiai versennyel is fűszerezett MÉTA fesztivál, melyet a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen rendeznek meg Halmos Béla emlékére.
Kaposváron a Compass Európai Ifjúsági Közösségért Egyesület avatta be a részvevőket, milyen aktív és kompetenciafejlesztő, valamint önkéntes programokkal igyekszik a magyar fiatalokat bekapcsolni az EU „vérkeringésébe”, majd különböző angol nyelvi fejlesztő játékok segítségével a résztvevők megismerkedhettek az egyesület külföldi önkénteseivel is.
Pécsváradon a PIFÖ, azaz Pécsváradi Ifjúsági Önkormányzat: a 15 és 30 év közötti fiatalokból álló, nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező szervezet szabadidős programokkal, teaházakkal, koncertekkel, rock klubokkal, gyerekprogramokkal, nyári táborokkal, sportversenyekkel, szakmai műhelyekkel színesíti a helyi ifjúsági programkínálatot és a disputa foglalkozások segítségével támogatja a fiatalok érdekérvényesítését. Az ifjúsági polgármester emellett nemcsak állandó meghívottja a helyi képviselő-testületi üléseknek, hanem tanácskozási joggal vehet részt azokon. 
 
A pécsváradi ebéd után Pécsett a található KOBEKO Művelődési Központot, valamint a PEPITA kultúrtérben a közösségi színteret működtető Tett-Hely Ifjúsági Egyesületet látogatta meg a csapat. A szociális szövetkezet létrehozására készülő művelődési házat helyi civil szervezetek országosan is egyedülálló összefogása élteti számos helyi önkéntes bevonásával. A festői parkban – a Balokány-ligetben ­– fekvő PEPITA kultúrtér időutazásra csábított, hiszen ugyanezen a néven művelődési házként és szórakozóhelyként is szerepet játszott a város kulturális életében. Jelenleg a helyi civilek töltik meg élettel, jógafoglalkozások éppúgy folynak benne, mint hip-hop bulik. A park érdekessége a „csónakázható” szökőkút: a fiatalok azon nyomban éltek is az „egy csónakban evezés” kínálta közösségi élmény megtapasztalásával.
 
A részvevők a második nap élményeit lezárva egy helyi önkéntes segítségével részt vehettek egy helytörténeti sétában, ahol Pécs belvárosának nevezetes és történelmi jelentőségű épületeiről hallhattak fontos és érdekes információkat, ezek után a szálláson beszélhették meg, hogy aztán a látóút harmadnapján tapasztalatokkal, ismeretekkel és nem utolsó sorban új ismerősökkel gazdagabban utazhassanak vissza Budapestre, majd onnan haza, hogy településükön hasznosíthassák a Látóúton szerzett tudást. 

A képgaléria megtekintése


XXFacebook közösség