Ismereteket és tapasztalatokat nyernek a fiatal közösségek tagjai
2015. június 11. 13:56

Ismereteket és tapasztalatokat nyernek a fiatal közösségek tagjai
A Nemzeti Művelődési Intézet Leleményes Hőseink programja a 2014/2015-ös első iskolai féléve során buzdította országszerte példaképkeresésre és közösségi cselekvésre az általános és középiskolás fiatalokat. A résztvevő fiatal közösségeknek településük vagy településrészük értékadó helyi hősét kellett felkutatniuk, s személyéből inspirációt merítve a közösség javát szolgáló saját kezdeményezést útjára indítaniuk. 
A programba bekapcsolódó fiatal csapatok közül szakmai testület emelt ki tizenkettőt: a közösségek tagjai ötleteik megvalósítását vagy folytatását segítő szakmai mentorálást „nyertek”. Ehhez első lépésként Lakitelek Népfőiskolán egy kifejezetten rájuk szabott ifjúsági tréningen vehetnek részt, mely június 29-től július 1-ig tart. A tréninget követően a fiatalok kezdeményezéseit a Nemzeti Művelődési Intézet országos irodahálózatának munkatársai mentorálják.
 
További huszonkét különösen jól teljesítő ifjúsági közösség háromnapos tanulmányi útra – ún. látóútra – utazhat, megismerve a hazai jó gyakorlatokat, érdekes kezdeményezéseket a közösségfejlesztés, ifjúsági munka, önkéntesség és közösségi művelődés területén. A Nemzeti Művelődési Intézet az ország keleti, illetve nyugati régióiba is szervez egy-egy látókör-szélesítő kirándulást: a kelet-magyarországi útra június 19–21., míg a nyugat-magyarországira június 25–27. között kerül sor.
 
A programokon a részvétel, a szállás és az ellátás a Leleményes Hőseink program meghívott részvevői számára ingyenes, a nyitottságról és aktivitásról azonban a fiataloknak kell gondoskodniuk.Facebook közösség