Felhívás

Programismertető


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága kezdeményezésére a Nemzeti Művelődési Intézet „Leleményes hőseink” címmel országos ifjúsági kezdeményezést indít útjára. A program célja, hogy cselekvésre buzdítsa a fiatalokból álló közösségeket, és azok erejét láthatóvá tegye a települések számára. A program nevében szereplő „Leleményes hősök” olyan személyek, akiket többnyire csak szűkebb körben tisztelnek „hősként”. Most a programban résztvevő fiatalok munkájának köszönhetően mások is megismerhetik ezeket a nagyszerű embereket! Minden településnek megvannak a maga hősei, akik tehetségüket, leleményességüket a közösség javára fordították: kézművesek, gazdálkodók, tanítók, művészek, és mások, akik értéket hoztak létre vagy jó példával jártak elöl.

Célok


Az elindított programunk elsődleges célja, hogy a csatlakozó közösségek olyan tudást szerezzenek, amellyel akár a későbbiekben (a program zárását követően) képesek lesznek lakóhelyük fejlődése érdekében különböző cselekvéseket kezdeményezni.

Egy közösség szemében példaképpé vált személy kapocs lehet a múlt és a jövő között. A program további célja, hogy a fiatalok egy jelenben megvalósítható projektet gondoljanak ki és valósítsanak is meg a helyi közösség „hősének” példáját felhasználva.

A Nemzeti Művelődési Intézet megyei módszertani találkozók szervezésével járul hozzá ahhoz, hogy átgondolt, s megvalósítható cselekvési tervek szülessenek. A találkozón a résztvevő fiatalok megtanulhatják, hogy hogyan lehet:
• párbeszédeket kezdeményezni egy településen,
• közösségeket szervezni és megtartani,
• információt gyűjteni a Hősökről
• egy ötletből a megvalósításig eljutni.

Mit „nyerhetnek” az országos program résztvevői


• Megismerhetik a lakókörnyezetüket
• Hozzájárulhatnak a település fejlődéséhez
• Párbeszédet kezdeményezhetnek a településetek lakóival
• Segítséget nyújthatnak egy országos adatbázis kialakításához, amiben megtalálhatóak lesznek Magyarország „hétköznapi hősei”
• Méltó emléket állíthatnak a település „Leleményes hősének”
• A felkészítő megyei találkozókon új ismeretségekre is szert tehetnek.
A legfontosabb, hogy szerepet vállalhatnak egy aktív közösség kialakításában.

Az értékelők bizottság által kiválasztott kezdeményezések megvalósításához a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai segítséget nyújt.

Csatlakozási feltételek


A Nemzeti Művelődési Intézet általános és középiskolás korú fiatalok csatlakozását várja. A pályázaton 3 fős közösségek indulhatnak el egy felnőtt segítő mentorálásával. A felnőtt segítő személyét minden csoport magának választja: megkötés, csak annyi van, hogy a segítő 18 év feletti személy legyen, így a középiskolások esetében felsőoktatásban tanuló hallgató is lehet a csoport mentora.

A jelentkező közösség a megyei találkozóra való jelentkezést, valamint a csatlakozási szándékot a program honlapján, online módon jelezheti.

Fontosabb dátumok és határidők

Megyei találkozók
2014. november 10. és november 30. között, megyénként változó helyszínen és időpontban.
Aktuális információk az eseményekről a www.lelemenyeshoseink.hu honlapon.

Pályaművek feltöltésének határideje: 2015. február 15.

Országos találkozó: 2015. február (az időpont pontosítása folyamatban)

Facebook közösség